Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Κάλεσμα για συζήτηση για τις μαθητικές καταλήψεις και την κατάσταση στους χώρους της εκπαίδευσης: σήμερα Πέμπτη 13/11, στις 7 μμ, στο ελευθεριακό στέκι Πικροδάφνη

Αναδημοσιεύουμε σχετικό κείμενο του ελευθεριακού στεκιού Πικροδάφνη, με αφορμή τη σημερινή ανοιχτή συζήτηση: 

ΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Το μαθητικό κίνημα εδώ και μερικές βδομάδες έχει υψώσει το ανάστημα του ενάντια στο νέο λύκειο πραγματοποιώντας μαζικές κινητοποιήσεις και εκατοντάδες καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Το νέο λύκειο προβλέπει εξοντωτικές εξετάσεις από την Α’ μέχρι τη Γ’ λυκείου, όπου τα μισά από τα θέματα μπαίνουν από την «τράπεζα θεμάτων», μείωση του σχολικού προσωπικού, σχεδόν τζάμπα μαθητεία για τους μαθητές των επαλ ώστε να αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό, συρρίκνωση του αριθμού των σχολείων και άλλα. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη πίεση και άγχος για καλύτερες επιδόσεις και επιπλέον θα τονώσουν την παραπαιδεία, με ακόμα παραπάνω φροντιστήρια και ιδιαίτερα, κάτι που σημαίνει ότι όποιος μαθητής δεν έχει χρήματα αποκλείεται από την πρόσβαση στα πανεπιστήμια.
Στις μαχητικές δράσεις των μαθητών και των μαθητριών το κράτος απαντά με ωμή καταστολή. Οι μπάτσοι γυροφέρνουν τα σχολεία και δεν διστάζουν ακόμη και να πυροβολήσουν προς το μέρος καταληψιών μαθητών (χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που έγινε τον Σεπτέμβρη σε σχολεία της Καισαριανής), διευθυντές δίνουν τα ονόματα μαθητών τους στα αστυνομικά τμήματα και απειλούν με εισαγγελικές παρεμβάσεις και διάφοροι αντιδραστικοί γονείς προσπαθούν να σπάσουν καταλήψεις. Ήδη πολλοί μαθητές έχουν διωχθεί ή έχουν προσαχθεί και υποστεί βία από τους μπάτσους. Βέβαια, οι μαθητές δεν μασάνε και συνεχίζουν τον αγώνα τους.
Το κράτος εξαπολύει μία γενικότερη επίθεση σε όλη την κοινωνία με την εκτίναξη της ανεργίας, την μείωση των μισθών, την βαριά και άνιση φορολογία, την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, την ποινικοποίηση όλων των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, τις διώξεις αγωνιστών, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Η επίθεση που δέχονται οι μαθητές εντάσσεται στα παραπάνω και γι’ αυτό πρέπει να επιδιώξουν την σύνδεση με άλλα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, όπως είναι οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι μετανάστες, και με όλους όσους αντιστέκονται.
Πιστεύουμε ότι οι μαθητικές καταλήψεις πρέπει να έχουν έναν χαρακτήρα ανοιχτό, κοινωνικό και δημιουργικό. Έτσι θα έρθουν σε αντιπαράθεση με τις κυρίαρχες λογικές που αναπαράγονται μέσα στην εξουσιαστική και καπιταλιστική κοινωνία, όπως είναι ο ατομισμός, η αδιαφορία, ο φασισμός και ο κοινωνικός κανιβαλισμός, και θα αποτελέσουν κέντρα αγώνα. Οι μαθητές θα πρέπει να είναι ενωμένοι, ανεξαρτήτως φύλλου και εθνικότητας, αποβάλλοντας κάθε ρατσιστική συμπεριφορά και μισαλλοδοξία. Οι εχθροί είναι το κράτος και ο καπιταλισμός και είναι κοινοί για όλους και όλες.
Το κράτος και τα τσιράκια του (μπάτσοι και φασίστες) να ξέρουν ότι
οι μαθητές δεν είναι μόνοι τους σ’ αυτό τον αγώνα.

Ελευθεριακό Στέκι Πικροδάφνη

http://pikrodafni.squat.gr

Καλεσμα σε ανοιχτή συζήτηση
Πεμπτη 13/11 στις 19.00
στο Ελευθεριακό Στέκι Πικροδάφνη
Αγ. Βασιλείου και Π.Π. Γερμανού 22, Μπραχάμι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου