Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Σύριζα like a rolling stone

(εικόνα από: http://enosy.blogspot.gr)

Η εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών, είναι τραγική. Με το "αεράκι" της μικρής δημοσκοπικής διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ προβάρει καμαρωτός μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες το λουσάτο αλλά χιλιοφορεμένο κουστούμι της σοσιαλδημοκρατίας. 
Είναι πλέον σαφές ποιούς ψηφοφόρους θέλει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι με αυτόν τον τρόπο λύνει το χέρι πολλών από εκείνους που μπήκαν στον πειρασμό να τον ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές και που το σκέφτονταν και πάλι ως μία ψηφοφορική ένδειξη του στυλ "νισάφι πια, να φύγει η χουντίλα από την κυβέρνηση".
Όμως, είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο ΣΥΡΙZA όχι μόνο ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το σε ποιους ψηφορόρους απευθύνεται αλλά ξεκαθαρίζει και το τοπίο σχετικά με το ποια μέλη θέλει -και ποια όχι- και ποια στελέχει προμοτάρει.
Ο αχταρμάς που επικρατεί στις "θέσεις" του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς γιγαντώνεται μέσα από τις στρατολογήσεις νέων -πασοκογενών κατά βάση- μελών. Ο νέος πόλος εξουσίας (κυβερνητικής ή αντιπολιτευτικής) που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ μαζεύει από το μέσον του δρόμου και προς τα αριστερά του, σαν σκουπιδιάρα (μιλάμε για το όχημα), όλο το συφερτό που πήδηξε ή πηδάει από διάφορες πράσινες βάρκες που βουλιάζουν. Το κομμάτι του δρόμου προς τα δεξιά το λυμαίνονται όλες οι "σημαιοφόρες" δυνάμεις του τόπου (Ν.Δ., ΑΝ.ΕΛ., Χ.Α.).
Η έλλειμη πραγματικής δημοκρατίας στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όμως τωρινό φαινόμενο, που εκφράζεται μόνο στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ποιους ρώτησε ο Τσίπρας, άραγε, μέσα στο κόμμα του, για να πάει, μετά το πολυήμερο εκείνο ταξίδι στη Λατινική Αμερική, και  να συναντήσει τους υπαλληλίσκους του ΔΝΤ; Και τώρα, με ποια κριτήρια επέλεξε ένα -άσχετο από τη δημοτική παράταξη της Ανοιχτής Πόλης- στέλεχος να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα; Τί άλλο θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανεβάσει τα ποσοστά του φασιστοκομπλεξάρα Κασιδιάρη; Α, ξεχάσαμε. Θα του δώσει και τηλεοπτική αβάντα, όπως ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης έκανε στην εκπομπή του και στο facebook και με το παραπάνω. 
Βιάζεται να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό ίσως να του αποβεί μοιραίο. Κι εμάς τι μας νοιάζει; Στα παλαιότερα των υποδημάτων (για να μην πούμε τίποτα άλλο...). Το ζήτημα όμως είναι η επόμενη μέρα της -αργά ή γρήγορα- εκλογικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Κι εδώ, ισχύει κάτι που είναι και επίκαιρο τώρα με την Κεφαλλονιά: σε κτίριο που είναι ετοιμόρροπο, δεν μπαίνεις μέσα αλλά και ούτε καν το πλησιάζεις!

Φ.Κ.

3 σχόλια:

  1. H κρίση, με την ένταση και τον τρόπο που εκδηλώνεται την τελευταία 4ετία, δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι και κρίση αντιπροσώπευσης. Κι αυτό αφορά σχεδόν το σύνολο του πολιτικού προσωπικού από την (άκρα) δεξιά ως την (άκρα-εξωκοινοβουλευτική) αριστερά. Τα φαινόμενα απονομιμοποίησης των (υπαρκτών) κομμάτων, η απογοήτευση, η αποστράτευση, ο φόβος και η ανασφάλεια της καθημερινότητας είναι τα απαραίτητα υλικά στη χύτρα που μαγειρεύει μια νέα "εθνική συναίνεση", ένα νέο (;) κοινωνικό συμβόλαιο χαμηλών ή μηδενικών προσδοκιών ακόμη και για τα μεσαία στρώματα της αστικής τάξης.
    Είναι σαφές ότι εκεί αποφάσισε να στραφεί (ανοικτά) και να μιλήσει (αποκλειστικά) ο ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερη πολιτική ανάλυση για να καταλάβουμε ότι αυτό θα του επιτρέψει να μαζέψει σε επίπεδο κουκιών την αγανάκτηση και το "αι σιχτιρ" που ξεχειλίζει μεσα στην κοινωνία. Ομως η επόμενη μέρα (θα ρθει με τον έναν ή τον αλλον τρόπο , αργά η γρήγορα) θα είναι ακόμη πιο "ζορικη". Γιατί η μετάλλαξη και τα φαινόμενα διάλυσης στο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οξύτερα, ταχύτερα και πιο επικίνδυνα απ' ότι στα κομματα της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας.
    Με δυο λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις επιλογές και με όσες δηλώσεις διαφόρων "στελεχών και παραγόντων" περί χρέους, ΕΕ-€ κλπ απλά έρχεται για να λειτουργήσει μεταβατικά.
    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ; Εκεί τα πράγματα είναι ζορικα, αφού το "άλλο" δεν φαίνεται στον ορίζοντα και κυρίως υπάρχει πολύ έπαρση και απίστευτη απογείωση απο διάφορα "άλλα" που περιμένουν στη γωνία για να φωνάξουν "εδώ ο καλός νέος-Συριζα, για ελάτε για ελάτε"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1.Οταν δεν έχεις αφήσει τίποτα όρθιο γύρω σου, δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι παραμένεις όρθιος. Η καθίζηση της ελληνικής κοινωνίας οφείλεται στην ψυχική ένδεια των εκπροσώπων της κυρίαρχης ιδεολογίας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως τις μέρες μας. Η φτηνή «επιτυχία» της «Αριστεράς» που συνεργάστηκε με την κυβέρνηση τής χάρισε μια γενναία δόση ψευδαίσθησης, που δεν άργησε να εξελιχθεί σε μιαν αποκαρδιωτική επαιτεία. Οταν οι δημοσκοπήσεις την έβαλαν στη θέση της, αποφάσισε ν' απολαύσει τη μοναξιά της. Σ' ένα χρεοκοπημένο σκηνικό, ένιωσε πως δεν είχε πολλά να κάνει και, πριν τα συνεταιράκια της επαναφέρουν επίσημα τη δουλεία στο προσκήνιο, η «Αριστερά» έκοψε λάσπη καταλαβαίνοντας πως τη χρησιμοποίησαν σαν γραφείο υποδοχής στο μαγαζί του Μαξίμου.

    2.Η απολίθωση της «Αριστεράς» προχωρά με αμείωτο σθένος. Τώρα που τα απολειφάδια του Σημίτη, οι νευρώσεις του Βενιζέλου και των λοιπών 58 ιλουστρασιόν αποτυχημένων κάνουν την εμφάνισή τους, οι «Αριστεροί» χωρίς διαμάχες και διαξιφισμούς αποχωρίζονται την πραγματικότητα που με κόπο έστησαν και προσπαθούν να μαντέψουν το μέλλον. Κι όμως, η «Αριστερά» είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του συστήματος. Ελπίζω κάποτε να τιμηθεί δεόντως για τη συνεισφορά της σ' αυτό. Λυπάμαι όμως όσους πήραν σοβαρά τους «Αριστερούς» χωρίς επιφυλάξεις, άργησαν να κινηθούν μακριά από τη ρηχότητά τους και, όταν τους εγκατέλειψαν, δυστυχώς τα χιόνια είχαν σκεπάσει τα κεφάλια τους. Χάθηκε χρόνος.
    3.Η απέχθειά μου μεγαλώνει ακαριαία κάθε φορά που συναντώ έναν «Αριστερό» οπαδό της κατανόησης. Μπορεί να είναι μέσα στα σκατά μέχρι το λαιμό, αλλά συνεχίζει να παραμιλά περί κατανόησης των πάντων, απαιτώντας μάλιστα από τον συνομιλητή του μιαν αναλυτική προσέγγιση, η οποία θα μπορούσε ν' ανατρέψει τη δική του. Ελεος!

    4.Με την πάροδο του χρόνου, όσο βαθύτερα διεισδύει κάποιος στο νόημα της «Αριστεράς» συναντά διάφορα αδιάφορα επίπεδα σκέψης που συνδέονται μεταξύ τους με την κορδέλα της εξουσίας. Η διάλυση της «Αριστεράς» είναι επαναστατικό καθήκον και πρέπει να συντελεστεί γρήγορα.

    5.Μέσα στη δίνη του κινήματος, η «Αριστερά» δεν είναι παρά μια ατέλειωτη σειρά «διαλειμμάτων» όπου προσπαθεί μονίμως να βρει την ταυτότητά της, τη συνείδησή της και την πραγματικότητα. Δεν ξέρει τι σημαίνει πραγματικός χρόνος και ως εκ τούτου απορρίπτει καθετί που εναντιώνεται στις πρακτικές ενός συστήματος που έχει τη μορφή της δημοκρατίας. Η «Αριστερά» είναι η μεγαλύτερη προσβολή που εκτοξεύθηκε εναντίον μας. Κρυμμένη μια ζωή πίσω από συναισθηματισμούς, πίστεψε πως δεν βλέπαμε το ρυθμό της, που δεν είναι άλλος από το ρυθμό του κράτους, πως δεν θα καταλαβαίναμε τον εθελοντισμό της να μετέχει στην εξουσία.

    6.Το πλυντήριο που ξεπλένει Πασόκους, ο Τσίπρας το θέτει σε λειτουργία όλο το εικοσιτετράωρο. Ξεπλένοντας, πιστεύει πως αφαιρεί και τις αμαρτίες τους. Η τρέλα των Συριζαίων για εξουσία τούς κρατά ζωντανούς, μακριά από την αληθινή ζωή. Κι αν πετυχαίνουν προσώρας το οφείλουν στο ότι εξοβέλισαν το παρελθόν τους. Ο Τσίπρας θυμίζει ψαρά που πετάει το δίχτυ του κι όποιον ψηφοφόρο πιάσει, αλλά δεν θ' αργήσει ν' αντικαταστήσει το δίχτυ με δυναμίτη, όπως κάθε επαγγελματίας ψαράς που επιθυμεί να πολλαπλασιάσει γρήγορα τα κέρδη του. Ψηφοφόρος από δίχτυ ή δυναμίτη, χωρίς προσωπικότητα, είναι ψάρι που βρωμάει.

    7.Η χειραγώγηση της «Αριστεράς» δεν ήταν δύσκολη. Ολότελα δουλοπρεπής, χωρίς ίχνος οξυδέρκειας στις αποφάσεις της, λίαν επιρρεπής στην εξουσία, έκανε ακόμα και τους στενόμυαλους Ακροδεξιούς της Νέας Δημοκρατίας να της ανοίξουν την πόρτα. Ετσι έκαναν δώρο στον ευερέθιστο και κυνικό Σαμαρά μιαν πατίνα «Αριστεράς» και μια δημοκρατική ευκαιρία ώστε να ξεσαλώσει εις βάρος μας.
    Του
    Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βάσει των επιδόσεών τους στο δημοφιλές παιχνίδι Flappy Bird θα επιλέγονται οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα πριν μερικές ώρες.

    Στο παιχνίδι, ο χρήστης ελέγχει την πτήση ενός πτηνού με το δάχτυλό του, καθοδηγώντας το με τρόπο τέτοιο ώστε να περάσει τα περισσότερα δυνατά εμπόδια σημειώνοντας έτσι νέο ρεκόρ. Η δυσκολία του παιχνιδιού το έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στους κατόχους «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, στα οποία μπορεί κανείς να παίζει αποκλειστικά το παιχνίδι. Μόλις χθες μάλιστα, ο Βιετναμέζος δημιουργός του Flappy Bird σταμάτησε την διάθεσή του στο κοινό, επικαλούμενος αδυναμία να ανταποκριθεί στη ζήτηση της εφαρμογής, μερικούς μόλις μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία της τον περασμένο Μάιο.

    Η απόφαση το παιχνίδι να «βοηθήσει» στην επιλογή των υποψήφιων του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοτικές εκλογές ήρθε ύστερα από την αγάπη που έδειξαν να αναπτύσσουν γι’αυτό πολλά μέλη του μέσα στους τελευταίους μήνες. «Θυμάμαι ήταν ένα πρωί του Οκτωβρίου, όταν είδα τον Παναγιώτη (σ.σ. Λαφαζάνη) αρκετά αναστατωμένο και προβληματισμένο σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης της Βουλής. Μου εξήγησε για το παιχνίδι, εκμυστηρευόμενος ότι δυσκολευόταν να επιτύχει νέο ρεκόρ. Ένα μήνα μετά όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολούμασταν με αυτό» αποκάλυψε σχετικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Η ευγενής άμιλλα και ο καλοπροέραιτος ανταγωνισμός που διαμορφώθηκε, φαίνεται να λειτούργησε ως έναυσμα για τον επικεφαλής του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα να πάρει την απόφαση να ορίσει σαν κριτήριο τις επιδόσεις του κάθε υποψήφιου στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

    «Η δυσκολία του παιχνιδιού και η αγάπη που έχουν δείξει όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ γι” αυτό μας έκαναν να βασίσουμε τις υποψηφιότητες στις επιδόσεις των στελεχών μας. Οι δεξιότητες που επιδεικνύει ένας καλός παίκτης στο Flappy Bird είναι πολύ κοντά σε αυτές που θεωρούμε ότι απαιτούνται από ένα μέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αντίξοες συνθήκες μπροστά στις οποίες μπορεί να βρεθεί. Η ικανότητα να ξεπερνάς τα εμπόδια και να βάζεις τον πήχυ ακόμα ψηλότερα είναι αυτό που θέλουμε από τους υποψήφιούς μας για τις προσεχείς εκλογές» δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για υψηλά ρεκόρ στις τάξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που ασφαλώς αναμένεται να ανεβάσει το επίπεδο των υποψηφίων. Ενδεικτικά, o προσφάτως ανακοινωθείς υποψήφιος για την περιφέρεια Πελοποννήσου, Οδυσσέας Βουδούρης φημολογείται πως κατέχει ρεκόρ μεγαλύτερο των 60 εμποδίων, γεγονός που ενδέχεται να κάμψει τις αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματος για την υποψηφιότητά του.
    (http://www.tokoulouri.com/politics/flappy_syriza/)

    ΑπάντησηΔιαγραφή