Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Πιστεύει κανείς πως τα "νέα μέτρα" είναι για να σώσουν το κέντρο;

Αφού έχουν αφήσει -έως και συγκαλύψει- όλα τα κυκλώματα σωματεμπορίας και πρέζας καθιστώντας το κέντρο της Αθήνας ένα άντρο αντικοινωνικής εγκληματικότητας, αφού έχουν φάει όσα χρήματα τους έχουν δώσει μόνο για στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών δίχως να έχουν καμία στοιχειώδη κοινωνική πολιτική, αφού έχουν καταστήσει παράνομους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες βάζοντάς τους στη νοοτροπία της παρανομίας, αφού έκαναν πλάτες ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο στα φασιστοειδή να μαχαιρώνουν να ξυλοφορτώνουν τυχαίους μετανάστες και να επιτίθενται σε αντιεξουσιαστικές καταλήψεις, τώρα έρχονται να μιλήσουν για νέα μέτρα που θα σώσουν το κέντρο της Αθήνας από όλη αυτήν την παρακμιακή κατάσταση. 
Δε θα περίμενε κανείς κάτι καλύτερο ασφαλώς από μία κυβέρνηση τέτοια και από ένα κράτος που λειτουργεί μόνο σαν μπάτσος, φοροεισπράκτορας και εργολάβος.
Βασική τους έγνοια, μέσα σε όλην αυτήν την κατάσταση είναι ο περιορισμός και η καταστολή των διαδηλώσεων. Γι΄ αυτό και ένα από τα μέτρα που θα λάβουν αποτελεί η κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων. 
Τα αστυνομικά μέτρα (κοινές περιπολίες μπάτσων και δημοτόμπατσων και εβδομαδιαίες επιχειρήσεις-σκούπες) γνωρίζουν πως τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να αλλάξουν πέρα από το να αυξήσουν το κόστος αστυνόμευσης και να στοιβάξουν κάποιες χιλιάδες μετανάστες σε μέρη που ούτε καν γνωρίζουν ακόμα. Μετά από κάθε τέτοια επιχείρηση, θα έχουν μείνει και πάλι αρκετοί εξαθλιωμένοι, ακόμα και έλληνες πρεζάκηδες ή άστεγοι με κανονικά χαρτιά, να τριγυρνούν στους δρόμους. Το μόνο ασφαλώς που θέλουν να επιβάλουν είναι μία ακόμα μεγαλύτερη αστυνόμευση που βασική επιδίωξη δε θα είναι ασφαλώς ο πόλεμος στις διάφορες μαφίες αλλά το να μη σηκώσει κεφάλι κανένα κίνημα ριζοσπαστικής αντίστασης απέναντι σ΄ αυτό το χάλι. Έτσι θα ικανοποιούν και όλα τα μικροαστικά συντρηρητικά ένστικτα περί έντασης της αστυνόμευσης.
Το πιο αστείο βέβαια είναι η μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ορισμένες περιοχές του κέντρου. Εδώ ο κόσμος δεν έχει πλέον να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, θα αγοράσει σπίτι; Ασφαλώς βέβαια δεν είναι τόσο βλάκες για να εξαγγείλουν αυτές τις ρυθμίσεις τώρα. Κατασκευαστικά και αρχιτεκτονικά γραφεία έχουν ήδη αγοράσει αρκετά ακίνητα σε αυτές τις υποβαθμισμένες περιοχές και προφανώς έχουν αρκετό χρήμα για να αγοράσουν κι άλλα σε ακόμα πιο συμφέρουσες τιμές. Η περίπτωση της κίνησης ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά (Κεραμεικός), όπου βασικό ρόλο παίζει συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο,  είναι χαρακτηριστική και έχει προμοταριστεί δεόντως και από την Καθημερινή και τον Σκάι. Έτσι, το μόνο που νοιάζονται είναι να αναβαθμίσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου παραδίδοντάς τες σε συγκεκριμένα μεσοαστικά στρώματα και προστατεύοντάς τα με διαρκή αστυνόμευση. Οι υπόλοιποι; Ό,τι και τώρα: να πάνε να κουρευτούν!
Δυστυχώς, δε θα μπορούσε να έχουν ούτε τη θέληση ούτε την ικανότητα για να κάνουν στοιχειώδη πράγματα για αυτήν την κατάσταση στην οποία ασφαλως οι ίδιοι μας έχουν οδηγήσει. Τον δρόμο πρέπει να τον βρούμε εμείς οι ίδιοι προσπαθώντας μέρα-μέρα, στενό-στενό, τετράγωνο-τετρέγωνο να ξαναζωντανέψουμε τις γειτονιές. Θέλει χρόνο και κόπο. Και πάνω απ΄ όλα δύσκολες συγκρούσεις με το κράτος, τον μικροαστισμό, τον ρατσισμό, την αντικοινωνική εγκληματικότητα...
Φ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου